CCNA - Cisco Certified Networking Associate®

Inscriere

CCNA v7®

Descriere generala

Compania Cisco Systems®, lider mondial in tehnologie si inovatie, prin reprezentanta sa din Romania, si Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania, au stabilit un parteneriat, convenind aderarea la programul CISCO Networking Academy®. La acest program au aderat peste 180 de tari, cu peste 10.9 milioane de cursanti(studenti) in 20 de ani.

Programul Cisco Networking Academy® se desfasoara in Romania in baza unui Protocol Strategic de Colaborare semnat intre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Cisco Systems®; el este menit sa aduca la zi si sa completeze cunostintele persoanelor interesate in domeniul retelelor de calculatoare si, in general, in tehnologiile informatiei si comunicatiilor (IT&C).

Fundatia pentru promovarea Tehnologiei Informatiei si Comunicatiei (ICT Foundation), Constanta, este inclusa in acest program, prezenta activa de 20 ani, perioada in care absolventii nostri s-au integrat intr-un mod remarcabil pe piata fortei de munca in IT&C, pe plan national si international. Programul este coordonat de Eugen PETAC, Conferentiar Universitar Dr., Cisco Instructor Excellence Award, Cisco Instructor Excellence Advanced,, Cisco Instructor Years of Service .

Beneficiile parteneriatului stabilit sunt:
- Studentii (cursantii) primesc instruire adecvata pentru incadrare in meserii din domeniul IT&C.
- Societatile comerciale beneficiaza de specialisti in tehnologiile informatiei si comunicatiilor, instruiti si atestati corespunzator.

La sfarsitul fiecarui curs studentii obtin un Certificat de absolvire a fiecarui semestru, eliberat de Cisco Systems® si contrasemnat de ICT Foundation, Constanta, in care se indica volumul si tipul materialelor studiate, precum si competentele absolventului. Un curs se considera absolvit cu rezultate f.bune, la atingerea unui procentaj de minim 80%. Acest procentaj se obtine ca rezultat a bunei pregatiri a cursantului, ca efect al acumularii cunostiintelor teoretice si practice corespunzatoare, si in urma sustinerii cu succes a unor examene on-line pe platforma Cisco Systems® din USA, precum si a desfasurarii activitatilor practice de laborator. Examenele on-line sustinute si activitatile practice, desfasurate in laboratorul institutiei noastre, vizeaza fiecare capitol in parte, la care se adauga si evaluari prefinala si finala.

Fundatia pentru promovarea Tehnologiei Informatiei si Comunicatiei (ICT Foundation), Constanta, Romania, a fost distinsa in aprilie 2016 cu premiul "2015 Academy Curriculum Excellence Award", in semn de recunoastere a activitatii si contributiei la programul Cisco Networking Academy®. Premiul este acordat anual unei academii din fiecare regiune internationala, pe baza unui proces riguros de selectie, ca rezultat al atingerii excelentei in procesul de predare in cadrul programului Cisco Networking Academy. Conf.univ.dr. Eugen Petac a primit premiul in numele Fundatiei pentru promovarea Tehnologiei Informatiei si Comunicatiei.



Cisco Systems®, lider mondial in Information and Communications Technology - ICT a elaborat programul de pregatire CCNA (Cisco Certified Networking Associate), unic prin continutul si structura sa.

CCNA® (Cisco Certified Networking Associate) reprezinta un curs teoretic si practic. Pregatirea este personalizata, pentru fiecare cursant in parte, in cadrul Fundatiei pentru promovarea Tehnologiei Informatiei si Comunicatiei (ICT Foundation), Constanta. Partea teoretica este in limba engleza si poate fi accesata on-line. Aceasta este prezentata si documentata ritmic in cadrul programului de pregatire, in procesul de instruire desfasurat sub conducerea unui cadru didactic. Partea practica se desfasoara in laboratorul Cisco Academy® al Fundatiei pentru promovarea Tehnologiei Informatiei si Comunicatiei, Constanta, dotat cu sisteme de calcul, software, simulatoare si echipament Cisco Systems® necesar. In timpul cursului, studentii (cursantii) isi insusesc fundamentele retelelor de calculatoare si a comunicatiilor de date, incepind de la end device-uri si intermediate device-uri, continuand cu retelele LAN (Local Area Network) de dimensiuni mici si medii, si pina la lucrul cu retelele WAN (Wide Area Network).

De la retelele din anii '80 care foloseau cablu coaxial subtire si care deserveau in cel mai bun caz o cladire, s-a ajuns in acest moment in situatia cand, practic, nu mai exista calculatoare, sisteme de calcul, sisteme inteligente in general, care nu sunt interconecate in retea si la Internet. Tehnologiile folosite in comunicatiile de date sunt tot mai sofisticate, rata de crestere a numarului de utilizatori a fost exponentiala in ultimul deceniu. Practic, toate domeniile de activitate folosesc retelele de calculatoare in diverse scopuri, in contextul implementarii si utilizarii pe scara larga a noilor tehnologii inteligente.

Pentru asigurarea unor servicii de comunicatii de date profesionale s-a dovedit ca nu sunt suficiente echipamente profesionale. Este nevoie si de personal calificat si cu un grad inalt de specializare. Dezvoltarea carierei absolventilor nostri este un deziderat la indeplinirea caruia contribuim printr-un nivel ridicat de calitate a actului didactic, corespunzator desfasurarii tuturor activitatilor, teoretice si practice, de la Fundatia pentru promovarea TI&C (ICT Foundation), Constanta.

Cisco® a creat noua versiune a programului CCNA, versiunea CCNA v7 (CCNA v7®, trei semestre) ca raspuns la solicitarile tuturor celor interesati: companii, personal de specialitate, instructori si studenti/cursanti, in contextul cerut de dezvoltarea actuala si imediat viitoare a societatii. Cursurile furnizeaza lectii relevante, cu aspecte practice, fiind insotite de studii de caz si materiale practice de laborator. Functie de realizarile si obiectivele lor educationale/academice, in contextul unei pregatiri de baza ce vizeaza un anumit nivel de formare profesionala, programele de pregatire CCNA se adreseaza unor niveluri diferite de studenti/cursanti, de la cei care cunosc notiunile de baza ale calculatorului, continuand cu cei cu aptitudini analitice, pasionati de dezvoltarea sistemelor software, inginerie, administrare de sistem/retea.

La sfarsitul fiecarui semestru al cursului CCNA (CCNA v7, 3 semestre) studentii obtin un Certificat de absolvire a fiecarui semestru, eliberat de Cisco Systems® si contrasemnat de ICT Foundation, Constanta, in care se indica volumul si tipul materialelor studiate, precum si competentele absolventului. Cursul se considera absolvit cu rezultate f.bune, la atingerea unui procentaj de minim 80%. Acest procentaj se obtine ca rezultat a bunei pregatiri a cursantului, ca efect al acumularii cunostiintelor teoretice si practice corespunzatoare, si in urma sustinerii cu succes a unor examene on-line pe serverul Cisco din USA, precum si a desfasurarii activitatilor practice de laborator. Examenele on-line sustinute si activitatile practice, desfasurate in laboratorul institutiei noastre, vizeaza fiecare capitol in parte, la care se adauga si evaluari prefinala si finala. Certificarea CCNA® (Cisco Certified Networking Associate), se obtine in urma acumularii unor cunostinte solide in domeniul retelelor de calculatoare si a comunicatiilor de date, in general. Absolventii programului CCNA beneficiaza de discount-uri de 58% pentru sustinerea acestei certificari.

Programul CCNA v7, organizat pe trei semestre, este recomandat celor care isi doresc acumularea de cunostinte aprofundate in domeniul retelelor de calculatoare, in general al interconsctarii sistemelor inteligente. Acest curs poate fi urmat de studentii/ absolventii de la facultatile de informatica si de profil tehnic, precum si de inginerii de sistem/ administratorii de retea din cadrul diferitelor organizatii. In acelasi timp, elevii si absolventii de liceu pasionati de acest domeniu, pot obtine rezultate f. bune in procesul de pregatire.

Cisco CCNA v7® - Structura cursului

Cisco CCNA 1 - Introduction to Networks (ITN)

Cisco CCNA 2 - Switching, Routing, and Wireless Essentials (SRWE)

Cisco CCNA 3 - Enterprise Networking, Security, and Automation (ENSA)

Cele trei semestre se parcurg in aceasta ordine, cu posibilitatea ca semestrele doi si trei sa se desfasoare in acelasi timp. Inscrierea in unul din semestre este conditionata de promovarea semestrului anterior.

Cursul Cisco CCNA Security® completeaza programul CCNA cu un al patrulea semestru, recomandat pentru asigurarea unei pregatiri corespunzatoare cerintelor actuale. CCNA Security (un semestru) poate fi urmat dupa finalizarea primelor doua semestre sau dupa finalizarea celor trei semestre de mai sus.


Curriculum Description

CCNA v7 is a program taught in three courses. In this training you will learn to design, install, operate and maintain networks in small-to-medium businesses as well as enterprise and service provider environments. The program offers in-depth theory, challenging labs and a detailed overview of protocol operations. CCNA v7 also includes security, automation and programmability covering a breadth of topics: Network fundamentals, Network access, IP connectivity, IP services, Security fundamentals, Automation and programmability.


The CCNA v7 curriculum offers the following features and benefits:

  • By the end of the CCNA course series, students gain practical, hands-on experience preparing them for the CCNA certification exam and career-ready skills for associate-level roles in the Information & Communication Technologies (ICT) industry.
  • The language used to describe networking concepts is designed to be easily understood by learners at all levels and embedded interactive activities help reinforce comprehension.
  • Courses emphasize critical thinking, problem solving, collaboration, and the practical application of skills.
  • Multimedia learning tools, including videos, games, and quizzes, address a variety of learning styles and help stimulate learning and promote increased knowledge retention.
  • Hands-on labs and Packet Tracer® simulation-based learning activities help students develop critical thinking and complex problem solving skills.
  • Embedded assessments provide immediate feedback to support the evaluation of knowledge and acquired skills


CCNA v7: Introduction to Networks (ITN)

The first course in the CCNA curriculum introduces the architectures, models, protocols, and networking elements that connect users, devices, applications and data through the Internet and across modern computer networks - including IP addressing and Ethernet fundamentals. By the end of the course, students can build simple local area networks (LAN) that integrate IP addressing schemes, foundational network security, and perform basic configurations for routers and switches.

Table of Contents:

Chapter 0: Networking Today

Chapter 1: Basic Switch and End Device Configuration

Chapter 2: Protocol Models

Chapter 3: Physical Layer

Chapter 4: Number Systems

Chapter 5: Data Link Layer

Chapter 6: Ethernet Switching

Chapter 7: Network Layer

Chapter 8: Address Resolution

Chapter 9: Basic Router Configuration

Chapter 10: IPv4 Addressing

Chapter 11: IPv6 Addressing

Chapter 12: ICMP

Chapter 13: Transport Layer

Chapter 14: Application Layer

Chapter 15: Network Security Fundamentals

Chapter 16: Build a Small Network

Competences:

Introduction to Networks (from CCNA v7 course) includes the following features:

  • Describe the devices and services used to support communications in data networks and the Internet
  • Describe the role of protocol layers in data networks
  • Describe the importance of addressing and naming schemes at various layers of data networks in IPv4 and IPv6 environments
  • Design, calculate, and apply subnet masks and addresses to fulfill given requirements in IPv4 and IPv6 network
  • Build a simple Ethernet network using routers and switches
  • Use Cisco command-line interface (CLI) commands to perform basic router and switch configurations



CCNA v7: Switching, Routing, and Wireless Essentials (SRWE)

The second course in the CCNA curriculum focuses on switching technologies and router operations that support small-to-medium business networks and includes wireless local area networks (WLAN) and security concepts. Students learn key switching and routing concepts. They can perform basic network configuration and troubleshooting, identify and mitigate LAN security threats, and configure and secure a basic WLAN.

Table of Contents:

Chapter 0: Course Introduction

Chapter 1: Basic Device Configuration

Chapter 2: Switching Concepts

Chapter 3: VLANs

Chapter 4: Inter-VLAN Routing

Chapter 5: STP

Chapter 6: Etherchannel

Chapter 7: DHCPv4

Chapter 8: SLAAC and DHCPv6 Concepts

Chapter 9: FHRP Concepts

Chapter 10: LAN Security Concepts

Chapter 11: Switch Security Configuration

Chapter 12: WLAN Concepts

Chapter 13: WLAN Configuration

Chapter 14: Routing Concepts

Chapter 15: IP Static Routing

Chapter 16: Troubleshoot Static and Default Routes

Competences:

Switching, Routing, and Wireless Essentials (from CCNA v7 course) includes the following features:

  • Determine how a router will forward traffic based on the contents of a routing table.
  • Explain how switching operates in a small to medium-sized business network.
  • Use monitoring tools and network management protocols to troubleshoot data networks.
  • Implement access control lists (ACLs) to filter traffic.
  • Configure and troubleshoot VLANs and routing with static route and RIPv2.
  • Describe the operations of Dynamic Host Configuration Protocol for IPv4 and IPv6



CCNA v7: Enterprise Networking, Security, and Automation

The third CCNA course describes the architectures and considerations related to designing, securing, operating, and troubleshooting enterprise networks – including wide area network (WAN) technologies & quality of service (QoS) mechanisms for secure remote access, along with software-defined networking, virtualization, & automation concepts supporting network digitization. Students gain skills to configure and troubleshoot enterprise networks, and learn to identify and protect against cybersecurity threats. They are introduced to network management tools and learn key concepts of software- defined networking, including controller-based architectures and how application programming interfaces (APIs) enable network automation.

Table of Contents:

Chapter 0: Course Introduction

Chapter 1: Single-Area OSPFv2 Concepts

Chapter 2: Single-Area OSPFv2 Configuration

Chapter 3: WAN Concepts

Chapter 4: Network Security Concepts

Chapter 5: ACL Concepts

Chapter 6: ACLs for IPv4 Configuration

Chapter 7: NAT for IPv4

Chapter 8: VPN and IPsec Concepts

Chapter 9: QoS Concepts

Chapter 10: Network Management

Chapter 11: Network Design

Chapter 12: Network Troubleshooting

Chapter 13: Network Virtualization

Chapter 14: Network Automation

Competences:

Scaling Networks Enterprise Networking, Security, and Automation (from CCNA v7 course) includes the following features:

  • Configure and troubleshoot DHCP and DNS operations for IPv4 and IPv6
  • Describe the operations and benefits of the Spanning Tree Protocol (STP)
  • Configure and troubleshoot STP operations
  • Describe the operations and benefits of link aggregation and Cisco VLAN Trunk Protocol (VTP)
  • Configure and troubleshoot basic operations of routers in a complex routed network for IPv4 and IPv6
  • Configure and troubleshoot advanced operations of routers and implement RIP, OSPF, and EIGRP routing protocols for IPv4 and IPv6
  • Manage Cisco IOS® Software licensing and configuration files



Alte informatii

Conditii de participare: cunoasterea limbii engleze la nivel mediu, elemente de baza in navigare web.

Cursurile sunt coordonate de Eugen PETAC, Conferentiar Universitar Dr., Cisco Instructor Excellence Award, Cisco Instructor Excellence Advanced,, Cisco Instructor Years of Service .

Taxa de participare: 195 EURO per semestru, platibili in lei, curs BNR (pret final, nu se percepe TVA). Se poate opta fie pentru plata integrala, pentru intreg cursul (4 semestre/ 5 semestre) fie pentru plata pentru fiecare semestru in parte, inainte de inceperea acestuia.



Se asigura:

1. Instructori calificati, recrutati din invatamantul universitar si preuniversitar de specialitate, certificati Cisco;
2. Metode moderne de invatare;
3. Acces individual la un calculator cu dotari multimedia si la echipamentele specifice programului de pregatire;
4. Materiale didactice specifice cursului;
5. Echipamente de ultima generatie, in laboratoarele institutiei;
6. Program de pregatire personalizat, pentru fiecare cursant in parte.
7. Informatii de ultima ora, puse la dispozitie de programul academic de pregatire Cisco Networking Academy®.



Locul de desfasurare: Fundatia pentru promovarea Tehnologiei Informatiei si Comunicatiei.

Deschiderea cursului: imediat dupa achitarea taxei de participare. Se lucreaza pe mini-grupe de lucru, cu un program de pregatire personalizat pentru fiecare cursant in parte, desfasurat in cadrul a doua sedinte pe saptamana.

Durata cursului: Fiecare semestru are o durata recomandata de minim 45 zile si maxim 6 luni, functie de disponibilitatea fiecarui cursant in parte, cu respectarea tuturor standardelor impuse de programul Cisco Networking Academy, avand in vedere o foarte buna pregatire teoretica si practica a cursantilor. Pentru grupe organizate la nivelul unor institutii/persoane juridice, se poate fixa un program special de pregatire, in raport cu cerintele beneficiarului.

Inscriere: Luni-Vineri, orele 16.00-18.00. Rugam contactare telefonica in prealabil.



NEW: CCNA v7, CCNA Security,
IT Essentials: PC Hardware and Software v7, NDG Linux,
PCAP: Programming Essentials in Python,
Cisco® IoT Fundamentals (Arduino, Raspberry PI, Python),
CLA: Programming Essentials in C, CLP: Advanced Programming in C,
CPA: Programming Essentials in C++, CPP: Advanced Programming in C++



Consultatii

Disciplinele: Informatica, Matematica si Fizica, consultatii organizate pentru elevii de gimnaziu si liceu, corespunzatoare nivelelor de pregatire initial, mediu si avansat.